Vikto Red

Vikto Red

Miejsce wyhodowania: Polska, Żdżary
Pochodzenie: mutant odmiany Starkrimson
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, pokrój wzniesiony, owocuje na krótkopędach, kwitnie obficie
Zapylacze: Golden Delicious, Evereste
Odmiany zapylane: wydaje się dobrym zapylaczem dla większości odmian
Owoc: średni do dużego, symetryczny, stożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem. Ładnie wybarwiony, rumieniec buraczkowo czerwony pokrywający niemal całą powierzchnię owocu, lekko paskowany. Miąższ biało zielony, zwarty, chrupiący, soczysty, słodko kwaśny z lekkim gorzkawym posmakiem, aromatyczny, skórka gruba, z wyraźnymi przetchlinkami
Dojrzałość: początek października
Przechowywanie: chłodnia zwykła 3-4 miesiące, KA – 6-8 miesięcy
Mrozoodporność: średnia